Nak Dapat Harga BEST? Jom jadi ahli dengan saya

Hubungi saya

Nama: Nurul Jannah Bt Sulaiman
shaklee ID : 877171,
sms whatsapp : 0195701403
Fb : Nur Maawa
Page Fb: Pretty Raudhah (Vitamin)

Ahad, 1 November 2015

Jaundice tak turun turun...

Ye lah... anak saya mmg sume kena jaundice ni.. tp plg lama pun dlm seminggu mcm tu dah turun n discharge dari pemerhatian klinik kesihatan...

Tp kes fathi mula hari kedua... bacaan 149 ... oleh kerana saya flm kumpulan berisiko maka bacaan tu dah melepasi border.. jd anak saya patutnya perlu dirujuk ke hospital utk dptkan rawatan lampu biru tu.. but saya refused. . Minta hubby tanya doktor yg kami selalu jumpa... dptkan second opinion.. doc kata tak yah la.. ok kitorg tak bawa pun.. sebenarnya saya dlm keadaan yg tak sihat sgt... demam.. seram sejuk.. tak leh gerak sgt sbb jahitan byk... dgn baby kecik nak masuk hospital yg mcm2 penyakit ada.. saya tak berapa nak pegi...

Esoknya selambe je gi kk tg rambutan tu check kuning baby.. kali ni still under border. Ok la tp bacaan naik lg.. dan setiap hari la akh g kk tg rambutan tu dan bacaannya terus naik tp still under border..

Sampai la nak masuk hari ke 12. Pressure sungguh Mr F. Mama pun stress juga.. tp redha je la.. wat apa mampu. . Susukan setiap jam.. baby pun poopoo 4-5kali sehari... Mr F ikhtiar la susu kambing, anggur.. tp tak de kesan kekal lingkungan 230 bacaan nya. Hari 14 doc nak smbil darah utk check masalah lain yg mungkin baby hadapi. masa ni mr F lg tension dan tak nak baby kena ambil darah di tgn.. kesian katanya..

Maka ikhtiar mama stop breastfeed for 2 days.. hari sabtu check darah kt bp lab. Sbb doc nak check darah hari Isnin day 16. Haa drastiknya.. mmg. Sbb kekadang org lain tension menambahkan stress pada diri kita. Hasilnya hari sabtu bacaan kuning baby turun dari 233 (khamis) kpd 123(sabtu). Nurse dtg check kt rumah hari ahad pun ckp kuning dah tak de.

But mama still belum bf lg.. tunggu sampai hari isnin. Nak officially discharge.. sbb mama tak nak tension mr F tu buat mama tambah2 stress.... ni mesti ramai nak hentam ni.. tak pe lah... mama dah try susukan setiap jam.. tp still tak turun...

Sedih? Owh jgn dipertikaikan mcm mama ni tak de hati perasaan ye.. first day mama nangis.. sedih baby tak dpt df.. tak boleh ngempeng.. menyusu kena ikut timing.. tp baby belum time dah nangis... mama pjn nangis.. sapa yg tau? Sebenarnya doc mmg dah terangkan ari tu.. kalau hari 7 madih tinggi mmg dah suspect prolong jaundice... tanya gak.. nape jd cam tu. Dan cara nak atasi... doc ckp day 14 akan amik darah utk check baby ada masalah lain tak... kalau semua ok.. biasanya ok.. jaundice tu sbb breastfeeding... so doc kata takkan saya nak suggest stop breastfeed?  So just contineu bf dgn kerap n tunggu turun je la bacaan kuning tu.  Hari yg sama.. saya menyusukan baby dlm bf room. So ada sorg ibu ni anak dia no 4 tu jek ada kena jaundice ... prolong plak sampai 2 bulan. .. 2 bulan la tak mkn apa ubat pun.. bdn kita pun tak berapa nak sedap rasanya... huaaa 2 bulan???

Sblmnya.. setahun yg lepas.. kawan satu tempat kerja anak dia kena jaundice dan doc kk tambun tempat dia check baby tu suruh stop bf sekejap... terus text dia tanya detail kt dia... doc ni advance sikit.. belum tahap prolong lg dia dah suruh pause bf... 2 kali bacaan naik dia terus syorkan stop bf utk hari tu
. Esoknya member gi check terus turun kuning anak dia. . Mama pun google jugak pasal breastmilk dan breastfeeding jaundice ni. Ada terbaca.. stop bf utk 48 hrs jaundice tu akan turun dgn byk. .. bils resume kuning tu boleh naik tapi tak byk. . Naik sikit jer... tu yg mama nak try... sbb tak bg susu lembu pun.. mcm2 dah masuk perut baby Fathi tu.. susu kambing la air zamzam la.. anggur la .. so itu la ikhtiar mama. . Esok tgk cam mn.. kalau discharge mama terus resume bf.. dan boleh la mkn jamu utk badan mama...

Skrg mama bergantung pada vitamin shaklee je la... alhamdulillah rasa sihat bertenaga...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan