Nak Dapat Harga BEST? Jom jadi ahli dengan saya

Hubungi saya

Nama: Nurul Jannah Bt Sulaiman
shaklee ID : 877171,
sms whatsapp : 0195701403
Fb : Nur Maawa
Page Fb: Pretty Raudhah (Vitamin)

Ahad, 21 Jun 2015

Resipi Ayam kurma sedap simple tanpa santan

Assalamualaikum  semua.. mama baru je habis bersahur ni... so semalam punya menu spegeti dan ayam masak kurma..

Speghetti tu anak2 request sekali ngan mama... hahaha so ayam kurma utk ayah la... dia diet tak makan karbo byk... kena makan ayam. So ari ni nak share resipi ayam kurma yg sedap dan simple je resipinya .. serta tak payah santan. Sbb kt rumah ni jarang ada santan.

Ini adalah resipi yg saya amik dari blog org lain.. tapi still ada modification  sbb saya masak  pakai campak apa ada je..

1. ayam setengah ekor dibersihkan dan digaul bersama rempah kurma. Saya guna setengah paket yg sederhana tu.

2. kemudian tumbuk 2 biji bawang putih, seinchi halia, 4 biji bawang merah

3. tumis bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, tumis juga bawang yang ditumbuk tadi,

4. kemudian masukkan ayamyang digaul bersama rempah, ubi kentang yang dipotong kecil, carrot. Saya cuma ada carrot je. 

5. masukkan sedikit air, masukkan air asam jawa, terpulang banyak mana(agak-agak yer)

6. masukkan nisan(gula merah) sedikit, masukkan susu cair setengah tin..biar kan mendidih..hias lah dengan 2 biji tomato potong 4, cili saya tak letak sbb anak2 nak makan, bawang besar dipotong 4...perasakan dengan garam. Siap.


En suami mr F saya kata sedap.. so kira ok la tu kan.. gambar ni yg last piece punya sebab dah habis hadap dah.. kikiki


Tiada ulasan:

Catat Ulasan