Nak Dapat Harga BEST? Jom jadi ahli dengan saya

Hubungi saya

Nama: Nurul Jannah Bt Sulaiman
shaklee ID : 877171,
sms whatsapp : 0195701403
Fb : Nur Maawa
Page Fb: Pretty Raudhah (Vitamin)

Khamis, 18 Disember 2014

apa itu diet atkins? ( nota utk diri sendiri)

 ok.. dlm byk2 notes atkin yg saya baca.. perkongsian dari adik ni rasanya padat dan mudah faham sikit.. akak share kat blog ye dik... (sumber group KDA M'sia)

izzizul: Salam ......saya explain teori asas diet atkins dulu ye.
Diet atkins adalah diet sehat yang menekankan pemakanan seimbang dan sumber makanan yang segar serta bernutrisi.
Tidak ada istilah berlapar dalam diet ini kerana kita
dikehendaki makan sekurang-kurangnya 4-5 kali sehari.
Breakfast /snacking before lunch/lunch/snacking before dinner dan dinner....takda supper sorry .

Badan kita menggunakan 2 sumber tenaga 1.glucose (sumber dari gula dan carbohidrate) , 2.ketone (daripada pembakaran lemak bdn).

Dalam pemakanan harian kita , kita selalunya mengambil byk carbohidrate dan gula.....daripada nasi,roti,biskut,minuman manis, 3in1,oat ,buah-buahan dan sebagainya.
Sumber makanan inimengandungi kandungan gula dan carbo yg tinggi.

Badan kita hanya menggunakan sebahagian sahaja glucose yang kita ambil sepanjang hari sekadar mencukupi untuk aktiviti harian tubuh bdn (mkn,minum,tidur,bejalan,mandi,besenam,berak dan sebagai). Glucose yg lebih akan ditukarkan oleh insulin bdn sebagai lemak bdn dengan tujuan dan harapan supaya akan digunakan apabila diperlukan nanti.

Tetapi malangnya pemakanan kita selalunya tinggi carbo dan gula...maka lemak bdn tidak pernab berpeluang untuk digunakan sebab bdn sentiasa mendapat bekalan glucose.....ini kerana apabila level glucose menurun otak akan signal supaya mkn (craving/hunger) ....maka kita akan mkn (carbo dan gula) /satisfy....selalunya bila level glucose tinggi lepas makan insulin akan bertindak untuk stabilkan dgn menukarkan glucose yg lebih kepada lemak jadi lemak akan bertambah.....

Biasanya apabila penat exercise kita akan minum/mkn lebih....ini akan menyebabkan lemak bdn tidak berpeluang untuk digunakan (lipolysis).

Diet atkins.
Diet atkins ada 4 fasa 1-4

Fasa 1 ....mesti mengawal pengambilan carbo makanan 18g-21g carbo sahaja sehari selama 2minggu..(induction phase/kick-start)
Fasa 2....boleh tambah jumlah carbo makanan 5g-10g daripada fasa 1 - (balancing phase)
Fasa 3....boleh tambah lagi 5g-10g daripada fasa 2 - (pre-maintainance phase)
Fasa 4......boleh tambah lagi carbo sehingga 70g-90g bergantung kepada tahap toleransi carbo seseorang. (Selagi berat tidak meningkat) - (maintanance phase)

Kenapa mesti +-20g carbo di fasa 1?
Asasnya adalah tubuh bdn kita akan sentiasa menggunakan glucose sebagai sumber tenaga pertama...apabila glucose sudah habis digunakan maka automatik lemak bdn akan digunakan sebagai sumber tenaga....

Beberapa kajian sains menemui jumlah kandugan caro 20g sahaja sehari adalah yang paling ideal untuk menggalakkan bdn menggunakan glucose dgn cepat dan habis dan dpt memulakan pembakaran lemak sebagai tenaga seterusnya......ingat bahawa bdn sentiasa memerlukan tenaga untuk berfungsi...
[12/13, 11:40 AM] izzizul: Apabila lemak dipecahkan (lipolysis /ketosis) makan ketone akan dihasilkan.....carbohidrate /gula menghasilkan glucose...
Ketone adalah sumber tenaga yang utama untuk otak dan otot....lebih effisien berbanding glucose...apabila ketone digunakan dengan automatik badan akan lebih bertenaga, fokus, kurang craving untuk manis2 dan cepat kenyang apabila mkn.

Ketone juga mempunyai kesan menstabilkan fungsi insulin dan cholesterol bdn (good/bad ratio).

apabila bdn sudah kick-start lipolysis makan lemak yang selama ini menunggu untuk digunakan akhirnya digunakan (yea yea yeah)......secara automatik berat lemak bdn akan mengurang dan bahagian2 lemak terkumpul dalam bdn akan menyusut.... ..pendek kata slim .....

.........,....................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Apa yang perlu kita buat???

Pertama kena makan makanan seimbang
1. Mesti ada protein - sumber dari haiwan (ikan/ayam/daging - 0g carbo) / telur - sebiji telur ayam 0.6g carbo...
2.mesti ada lemak - lemak haiwan eg.kulit ayam/daging/ minyak/olive oil lagi bagus/butter/keju (byk choice) / bukan nasi lemak please....
3. Fiber/vitamin dan mineral - mesti makan byk sayur-sayuran hijau.....kalau bukan hijau mcm capsicum kuning/merah biasanya tinggi carbo...carrot dan potato tak dibenarkan kerana berkanji (high karbo)...salad/sawi/kailan/asparagus/kobis/koboi/bunga kobis/brokoli/ taugeh/ zukini/timun dan byk lagi digalakkan.

Basically....makan mcm biasa 4-5 kali sehari cuma hadkan pengambilan carbo/gula......apa yang perlu dihadkan
1. Segala jenis tepung2 dan bahan2yang daripada tepung eg.kuih cincin .kuih muih,goreng pisang ,cekodok, roti ,roti canai, roti prata,tose,roti sardin, roti telur,nasi,nasi bariani,nasi beras herbaponi tajmahal ,nasi himpit,biskut, keropok2 sebab ada tepung/ pasti/makaroni/ bihun/soto/kuih teow/ mee tuaran/ mee kampung pek/ nasi dagang/ cendol/pulut / nasi lalap/ nasi ayam penyet (ayam sahaja dgn syur boleh)...ubi2 semua jenis ubi termasuk ubi badak/ubi keling/ubi kayu/ubi batu/upin dan ipin/ dan segala bentuk carbohidrate....

2. Elakkan makanan yang bergula eg.teh tarik ping dgn susu pekat manis (kalau 0 ok)....soft drink,madu, sirap manis, buah-buahan tidak dibenarkan dalam fasa 1 /fasa 3-4 boleh dah......apa2 yg ditambah gula elakkan ...contohnya bubur ke apa ke yg ada gula ...especially sweet coklat...serbuk coco asli boleh....

3.elakkan makan rapu dan makanan yg terproses yg tinggi gula dan carboh- caranya kena baca "nutritional info" di tin makanan tersebut ....kita akan belajar lebihnlanjut nanti.....

Jadi kalau semua tak boleh lapar la nanti ??? Mana sumber tenaga ??

Jangan risau kita tidak akan berlapar sebab kita mesti mkn 4-5kali sehari dengan makanan yg berkhasiat dan menyehatkan cuma kurang carbo dan tiada gula....gula adalah racun metabolisma bdn.....

Dari mana carbo untuk cukupkan 20g carbo sehari selama 2minggu untuk fasa 1.

Jawapannya adalah daripada sayur2an hijau dan sedikit daripada protein dan lemak yang kita makan. Contonya kobis 100g mengandungi 6g carbo,telur ayam sebijik 0.6g carbo...keju chessdale sekeping 1.1g carbo.....

Perubahan akan berlaku dalam masa 2 minggu....yakin dan faham teknik dan cara...pasti akan berjaya......all the best to all....tak paham tanya ye......


done!

saya start fasa 4 la kot... hahhahha.. sbb diet atkins boleh start dari mana2 fasa pun katanya!! tapi fasa 1 tak boleh utk ibu menyusu anak.. kita start ngan fasa 3 katanya... tapi rerasa quick start dengan fasa 4. dah selesa.. dah faham.. dah set mind.. kita pegi fasa 3... nanti anak dah besar skit kita masuk fasa 1 kalau berat banyak lg nak turun!! tgk ahli KDA diet berbulan2 kot.. tp hasilnya menarik.. sebab bukan kurus je.. malah cantik.. kulit cantik, body cantik.. jeles jeles... sedang menahan kelaparan carb.. padahal bukan diet 20g carb pun...  tapi sebab selama ni hanya makan carb saja... sgt kurang protein dan lemak.. lagi2 fibre.. lagi kurang!!!

update perkembangan.. dan meluah rasa kat blog sebelah ye.. http://usahadietsaya.blogspot.com/ kalau boring boleh la usha.. hahhaha sure lg boring semua citer pasal proses..

Salam Sayang,

 Mama FaizFarisFarah

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.*
Jannah || Pengedar Shaklee Ulu Kinta, Ipoh, Perak || MALAYSIA & INDONESIA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan