Nak Dapat Harga BEST? Jom jadi ahli dengan saya

Hubungi saya

Nama: Nurul Jannah Bt Sulaiman
shaklee ID : 877171,
sms whatsapp : 0195701403
Fb : Nur Maawa
Page Fb: Pretty Raudhah (Vitamin)

Sabtu, 1 November 2014

Saya nak Hamil.... cara dan kaedah dgn OPK

OK.. sambung balik.. tadi raudhah mengamuk.. nak mandi hehe terpaksa layan dulu.. kalau tak sama je tak leh wat keje jugak dan buang masa... :D

ok.. so sekarang cara dan kaedah untuk TTC try to conceive...

saya juga jika anda download apps period calendar

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.popularapp.periodcalendar

apps ni saya juga sebab mudah, cantik, tenang dan soo cute... feature dalam tu pun bagus...

kalau boleh masukkan cycle period anda 6 bulan yg lepas jika masih ada simpanan data la....

dalam apps ni dia akan tunjuk bila kita subur dan time ovulasi secara prediction je la.. berdasarkan period cycle yg lepas...

so secara basic kita dah ada la sikit2 idea ttg waktu subur dan mudah nak simpankan data kita.

ok.. seterusnya.. harus lah beli OPK strip!!!

berapa banyak nak beli???
 ok.. senang je... jika anda pernah period.. cari kitar paling panjang dan tolakkan dengan 14 hari menunggu dan bilangan hari period...

contoh:
  • kitar terpanjang 42 hari,
  • period 7 hari
  • 14 hari menunggu
    • bilangan OPK = 42-7-14 = 21 OPK.
untuk satu kitaran.... 21 opk saya perlukan... boleh beli extra sebab ada org suka check 2-3 kali sehari atau strip tu rosak atau kali ni kitar haid lebih panjang...

Bila nak mula?
hari pertama selepas period kita wat OPK yg pertama...


contoh kat bawah ni kitar dia pendek dalam 26 hari kot.. sebab dia ovulasi awal... hari ke 11 dah ovulasi. so kita kena test setiap hari.. kalau kitar panjang... mula2 tu boleh buat selang sehari.. bila line yg dekat ngan max tu dah mula terang skit.. kita wat setiap hari... sehingga lah.. kedua2 line nampak sama terang atau line yg dekat ngan max tu lebih terang... mcm CD 11 di atas... ini OPK+ve. ovulasi akan berlaku 12-24 jam selepas lonjakan hormon LH atau OPK +ve.

Bila nak kena bersama BD?

Sperma boeh hidup 3-5 hari dalam rahim... jadi boleh mula bersama bila nampak peningkatan warna line yg dekat ngan max... kalau dpt BD selang sehari pun tak pe... dptkan supplement yg sesuai utk kesuburan lelaki dan wanita... bila dah kembali -ve mcm CD 12 di atas.. bermakna anda ada masa 1-2 hari utk buat BD selepas itu... anda dah tak subur... so masuk fasa 2ww.. 2 minggu menunggu utk check UPT.

tips: pastikan ambil supplement sentiasa utk pastikan badan kita sedia utk mengandung dan meningkatkan kesuburan.. dan juga menambahkan kuantiti sperm yang sihat dan kuat!! :D

Selamat ber OPK..

set kesuburan yang paling asas :
wanita = GLA + B complex. Bagus tambah Vitalea + vita c + ESP
Lelaki = Zinc. Bagus tambah coqhealth atau vitamin E + vita lea


saya doakan yg sedang menanti kehamilan akan diberikan rezeki oleh Allah... 


Salam Sayang,

Mama FaizFarisFarah

 * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.*
 Jannah || Pengedar Shaklee Ulu Kinta, Ipoh, Perak || MALAYSIA & INDONESIA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan