Nak Dapat Harga BEST? Jom jadi ahli dengan saya

Hubungi saya

Nama: Nurul Jannah Bt Sulaiman
shaklee ID : 877171,
sms whatsapp : 0195701403
Fb : Nur Maawa
Page Fb: Pretty Raudhah (Vitamin)

Sabtu, 1 November 2014

Merancang kehamilan : set hamil shaklee + OPK

 Assalamualaikum... dah lama  nak buat entry pasal ni.. since baru terjebak dalam dunia ber OPK dan UPT ni... alkisahnya since makan GLA biji yg pertama tu teru dtg period kan... next cycle ada 42 hari.. same goes second cycle rasanya la... belum sampai 42 hari lagi... tapi dah 35 hari ni. apa yg perlu diketahui ialah... bila cycle tak bape nak normal ni mula kita dlm keadaan curious... nak tau.. takut.. tanda tanya.. semua ada... boleh jd sedikit stress kt situ! huhu

so dalam kekalutan cam tu mmg saya gi peg beli la UPT (urine pregnancy test) kat guardian ke.. plg murah rm10 kot.. kalau beli buka boleh 1 je... nak 2-3... oleh yg demikian terjumpa page yg jual UPT dan OPK strip... murah.. rm1 sebatang tapi ada minimum order la... dlm 30pcs cam tu... pada masa tu saya cuma pernah dengar je OPK ni, tapi tak amik pusing sgt... may be sebab tak berkaitan ngan saya kot for that moment la.... so masa beli UPT tu dpt konsultasi utk beli OPK sekali. sebab OPK boleh guna utk merancang kehamilan : sama ada utk jarakkan kehamilan atau NAK HAMIL. hihihi tapi rata2 yang beli mmg utk hamil la... oh ya OPK : ovulation (LH) predictor kit atau ovulation test strip...

dengan menggunakan ovulation strip test ni kita boleh tau bila kita ovulate.. dan boleh menrancang masa yg paling sesuai utk bersama atau tidak bersama... paling penting tak ada kerisauan kalau kita lambat atau cepat period...sebab kita tau kenapa cepat atau kenapa lambat.... bila tiba hari yg sepatutnya next cycle kita boleh test guna UPT strip la kan.. nak tau pregnant atau tak....

so ada beberapa short form yg kita nak kena kenal subuh ni....

CD : cycle day... hari pertama period CD 1 dan seterusnya sehingga masuk period yg seterusnya baru ulang CD 1 semula.. faham tak? kalau saya ada 42 hari, maka saya ada CD 1 hingga CD42

DPO : Days past ovulaton = hari selepas berlaku ovulation. mula DPO 1
Ovulation berlaku selepas kita dpt OPK positif....  hari berikutnya dikira DPO 1

O : ovulation = 12 - jam jam selepas OPK positif yg plg terang

BD : baby  dancing = seks

2ww : 2 week waiting = sama kiraan dengan DPO. hari menunggu sama ada pregnant atau tidak..

BFN: big fat negatif = UPT negatif

BFP : big fat positif = UPT positif

so rasanya sikit la ok la kot...

kita tgk gambar kat bawah ni...

ni testimoni dari jehan : penjual opk + upt strip....
selalunya memang yg TTCian akan rekod OPK test sampai dpt positif...

bersambung....

Salam Sayang,

Mama FaizFarisFarah

 * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.*
 Jannah || Pengedar Shaklee Ulu Kinta, Ipoh, Perak || MALAYSIA & INDONESIA

1 ulasan: