Nak Dapat Harga BEST? Jom jadi ahli dengan saya

Hubungi saya

Nama: Nurul Jannah Bt Sulaiman
shaklee ID : 877171,
sms whatsapp : 0195701403
Fb : Nur Maawa
Page Fb: Pretty Raudhah (Vitamin)

Sabtu, 25 Oktober 2014

Raudhah dan jangkitan kaki tangan dan mulut HFMD

 sememangnya cuti deepavali baru ni saya tak de merancang nak ke mana2 pun.. ingatkan mmg nak siapkan shawl kekawan je sebab ari tu pakat beli kain sesama...

tapi alkisahnya pagi selasa tu, bila mama nak mandikan raudhah.. bukak diapers dia.. ya Allah banyaknya ruam!!! besar plak tu. padahal pakai cloth diapers malam tu. biasanya dia akan kena ruam teruk bila pakai disposal diapers... ermm mama pelik skit je masa tu.. tapi tgk kat tangan ada satu bintik ruam dan kat lutut pun ada satu bintik ruam.. dan kat tapak tangan ada satu,, ada 4 -5 bintik kat tapak kaki... ermm mama dah syak something.. mcm tak kena je nih..

tak per.. mandikan raudhah cam biasa.. sabun ngan marine essence hai o tu banyak skit... siap mandi mama comor dan lumur bahagian yg ruam tadi dengan herbal blend cream... biasa mmg mama comor ngan herbal blend cream pun even ruam sikit2...tunggu ayah dia balik kayuh basikal jap.. bila ayah balik je.. tgh rehat2 tu mama tunjuk la ruam raudhah tu n bgtau mcm tak sedap hati la apasal jadi cam tu... so terus pegi klinik... my fav doc tak de so belasah je la doc mana2 pun... ok doktor cakap raudhah elergik je ni.. dia tanya ada demam.. tak de demam. ada gatal? .. rasanya tak gatal pulak tgk si raudhah ni. tanya jugak kalau2 kena pelentung ke? doc ckap pelentung biasanya dia demam dulu.. dan mula dari kepala pas tu merebak sampai ke kaki.... tanya jugak... HFMD ke doc? doc kata bukan ni sebab kat mulut tak de... ok ni citer Day 1. so balik la dengan harapan pas makan ubat alahan tu nanti surut la ruam tu...

Malam tu tgk ruam bertambah.. kat belakang badan.. kat kepala.. kat muka.. kat mulut.. kat lutut.. kat tangan... hurm... takkan alergy ni.. yg kat kawasan diaper makin besar dan berair.. alahai... nak mandikan pun dia nangis... padahal dia pantang jumpa air... malam tu mama tak tdur la.. sebab raudhah tak tidur... bukan dia tak boleh tdur.. merengek sebab gatal.. at last mama bagi makan ubat jugak.. bg tahan sakit dan tahan gatal dia tu.. pas makan ubat lena sikit..pastu bangun lagi... kali ni tak makan ubat la... mama sapu je herbal blend cream kat tapak kaki dia.. kt situ yg dia gatal sgt tak leh tdo tu...

esoknya Day 2. tgk ruam mmg besar2.. bertambah seluruh badan.. yg halus ada.. yg besar ada... yg bertambah2 besar pun ada... sentuh mmg tak boleh.. dia nangis especially time nak mandi dan sapu krim.. nangis sampai marah2 gitu.. bengang agaknya dia mama comor herbal blend kat badan dia... pagi tu ayah g kayuh lagi... tgh hari baru balik... mama nak gi klinik semula.. tapi sudahnya sampai malam tak pegi... hari ni mama bagi raudhah mealshake sesudu kecil bancuh ngan tamar cocoa.. malam tu pun sama jugak.. tak leh tdur.. cuma kali ni mama sapu herbal blend cream je la dia akan kurang gatal dan boleh tdur.... FYP hari ni ayah dia dah rasa raudhah kena pelentung... so segala petua utk pelentung raudhah dah buat la hari ni. minum air kelapa, mandi daun semambu, bayam berduri eh ke kangkung berduri ke tak ingat la... bayangkan dia tak leh nak berjalan masa bangun tdur sebab kat tapak kaki tu punya banyak keluar lepuhan... nampak cam bengkak skit..

Day 3... mama bgtau.. rasanya bukan pelentung la.. sebab since day 1 mama dah google pasal HFMD ni... utk kepastian hari ni pegi klinik lain plak.. so kat klinik mmg doc sahkan raudhah kena HFMD.. bukan pelentung.. sebab taburan lepuhan tu byk area kaki, tangan, tempat diapers dan juga ada di mulut... doc kata selagi dia ok.. maka kita treat kat rumah je la... jauhkan dari kanak2 lain.. sebab mudah berjangkit dari air lepuhan dan juga najis serta air kencing... yg penting
1. jangan demam tinggi dan bagi ubat pun tak jalan
2. jangan sampai dia nangis sepanjang masa
3. jangan sampai bila kita picit kulit dia.. selepas 4 saat masih putih tak jadi merah
 kalau ada tanda ni kena terus gi spital
 so raudhah cuma dpt ubat paracetamol je... tak perlu antibiotik sebab ianya jangkitan virus. hari ni.. lepuhan kat badan raudhah dah berhenti membiak... dan yg keluar masa DAy 1 tu dan mula nampak kecut skit... so mama cam biasa teruskan teratment herbal blend cream je la... malam tu mama bentang BVSM tdur.. (lupa nak bentang sebab sebelum ni BVSM pasang atas katil abg2 dia tidur). alhamdulillah... lena tdur malam ni. mandi dengan marine essence.

Day 4. kawasan diapers dan kawasan yg mula2 keluar ruam tu dah tak de air dan mengering... cuma ada 2 tempat jadi makin besar... dan belum lagi kering... malam tu batu nampak dia kurang skit...dah mula kecut skit dan nampak nak surut dah la... teruskan herbal blend cream je... sebab hari ni raudhah boleh tdur lena dengan BVSM. mandi dengan marine essence je..

Day 5. hari ni. kawasan yg kering semalam tu... dah mula tanggal kulit kulit kering.. tapi masih ada 5-6 biji lagi yg belum kering pun.. sebab mmg ruam besar... dan tumbuh masa day 2 or day 3.

semoga esok dah kering semua... sebab mama nak kena keje la sayang... 2 hari mmg sekolah cuti, 2 hari mama amik cuti.. 2 hari lagi cuti hujung minggu... Ya Allah kau sembuhkanlah penyakit anakku.. amin

sorry story tak de gambar.. sebab gambar dalam phone.. nanti saya wat entry gambar sahaja. ngeee

Salam Sayang,
Mama FaizFarisFarah

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.*
 Jannah || Pengedar Shaklee Ulu Kinta, Ipoh, Perak || MALAYSIA & INDONESIA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan