Nak Dapat Harga BEST? Jom jadi ahli dengan saya

Hubungi saya

Nama: Nurul Jannah Bt Sulaiman
shaklee ID : 877171,
sms whatsapp : 0195701403
Fb : Nur Maawa
Page Fb: Pretty Raudhah (Vitamin)

Isnin, 15 September 2014

Enjoy my bf journey...

Yup... sgt mengujakan.... tak sedar dah setahun satu bulan berlalu..
Saban hari tanpa jemu buat pumping session, telan vitamin dan shake ESP. alhamdulillah bidan saya tak de plak kata badan saya lemau...

Dah berkali2 dlm 2-3 bulan ni nak servis badan tp tak jd sebab bg laluan kt family yg sakit2 badan dulu. . Sbb bidan kata, jannah sihat tak pe leh lain kali.. yg ado..

Ntah la yer..bg saya misi BF yg saya utamakan. .. yg lain2, jatuh no 3,4,5. Yup ada org beruntung. .. bf boleh kurus, bf boleh jd cantik.. pujian pujian "eh skrg lg kurus dari sebelum mengandung" "eh slim skrg ye" ramai dpt pujian tu tp bukan saya. Hahha tp saya tak kisah sangat... sebab saya tau sapa saya. Dan saya jugak tahu ada ramai je ibu2 yg sama mcm saya.

Setiap tubuh badan tu bukan sama...  saya cuma mampu utk kekalkan tanpa peningkatan berat saja.. turun tak la sangat...

Cuba tanya saya kenapa tak diet? Org menyusukan bakar lebih banyak lemak? Hehe saya tau teori tu tapi tak tau la.. saya tak berani sekat makan saya...
Sebab saya cikgu sains kot. Kalau saya tak makan, mcm mana badan saya nak hasilkan susu? Kalau saya tak amik protein dan kalsium serta air yg cukup macam mana saya nak pastikan raudhah cukup susu? Sebagai ibu yg bercita2 nak fully bf.. adakah penting saya cantik kalau bayi saya tak cukup susu? Adakah penting saya berdiet hebat supaya badan saya langsing kalau saya tak dpt sediakan bekalan susu utk raudhah semasa saya bekerja? Adakah penting kepada saya keselesaan tidur malam tanpa bangun utk menyusukan atau beri keselesaan bayi saya? Adakah penting saya tak dapat pakai baju fesyen terkinj sebab tak bf friendly? Bagi saya semua tu tak penting.

Apa yg penting anak saya cukup nutriennya.. walaupun akibatnya saya yg terlebih nutrient.. lebih tak pe jgn kurang. Tidur malam yg tak pernah lena.. tak pe.. itu satu kepuasan sebab anak saya ada bonding yg hebat ngan saya... tak dpt pakai baju cantik sebab fesyen dan sebab badan debab.. tak pe la.. nanti dah tak de anak kecik pasang la badan cecantik (ni cik abg sayang yg ckp).

Jadi ada yg tanya.. cam mana susu leh banyak dan cukup stok dah setahun ni.. sebab ramai yg lepas anak 6-8 bulan susu dah mula down.. hahaha jawapannya sebab saya makan.. kikikiki

Saya pastikan saya pump
Saya pastikan buat double pumping.. kenapa double pumpinh sebab ia merangsang hormon lebih baik utk otak beri arahan hasilkan susu lebih banyak..
Saya pastikan saya ambil cukup vitamin dan supplement.
Saya ambil vita lea supaya saya cukup nutrient dan badan berfungsi dgn baik
Saya ambil b complex supaya saya kurang stress..
Saya ambil vitamin c supaya saya jarang sakit.. alhamdulillah belum lg kena demam selema berhari2
Saya ambil ostematrix sebagai sumber kalsiu. Sebab saya tak minum susu dan supaya badan saya cergas..
Saya ambil ESP supaya saya cukup protein. . Sebab saya makan tak boleh banyak sikit, nanti badannya naik byk sangat
Saya ambil alfalfa sebagai milk booster..

Saya minum air banyak2
Saya makan nasi at least sekali sehari
Saya makan setiap waktu makan
Akhirnya berdoa dan berserah agar dipermudahkan urusan penyusuan anak...
Saya pun wanita juga yg cintakan cantik dan menawan.. tp saya lebih cintakan anak saya... saya bertanggungjawab atas nutrisi yg diperolehinya... saya tak boleh salahkan lembu atau jenama susu murah atau mahal...

Semuanya rezeki dari Allah. . Kita usaha, kita doa padaNya.. semoga usaha dan doa kita dikira.. amin.

Utk mommies yg dah nak give up tu.. pilih lah... nak utamakan yg hak atau nak utamakan yg duniawi. . Yg dah usaha sungguh2 tp tak berjaya.. ambil positif side.. mungkin bukan rezeki anak tu utk fully Bf. Apa2 pun dptkan ilmu dulu baru nak give up ok. Cheer semua!!

Salam sayang,

Mama Faizfarisfarah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan