Nak Dapat Harga BEST? Jom jadi ahli dengan saya

Hubungi saya

Nama: Nurul Jannah Bt Sulaiman
shaklee ID : 877171,
sms whatsapp : 0195701403
Fb : Nur Maawa
Page Fb: Pretty Raudhah (Vitamin)

Rabu, 2 Julai 2014

jadual pumping session di bulan ramadhan...

 assalamualaikum... salam subuh semua..hehe terlewat plak bangun hari ni 3.15 pg baru bangun.. tak pe.. tak de banyak sgt kerja memasak yg nak kena settle awal pagi ni..:D

so pagi ni nak kongsi skit tips penyusuan ibu... utk ibu-ibu yang bekerja la ye..
biasanya semasa bulan ramadhan, memang ramai yg menghadapi masalah susu merudum... hasil pam kurang dari biasa di siang hari... tapi masih ramai juga ibu yg dapat atasi masalah tersebut dengan baik...

penghasilan susu di siang hari memang agak menurun sebab badan kekurangan air.. oleh itu saya memang amalkan minum performance agar saya tidak menghadapi masalah kehilangan air yg serius.. ditambah cuaca yang tidak menentu sekarang.

oleh itu, mungkin kita akan mengurangkan sesi pengepaman berikutan susu yang kurang... tapi pada saya.. jadual pengepaman saya massih sama walaupun mungkin hasilnya kurang dari biasa.. tapi jgn stress dgn kuantiti tersebut la ye.. sbb lagi kita stress lg kurang susu yg dpt dihasilkan... sesi pengepaman yang saya buat bukan sepenuhnya untuk stok semata, tetapi lebih kepada untuk keep demand.. mengekalkan permintaan susu kepada badan... ibu2 kena ingat ye, jgn sebab susu yg dipamkan kurang, maka kita tunggu masa yg banyak baru nak pam... jika kita masih dgn pegangan susu banyak baru nak pam,... maka ia mungkin akan berakhir dengan penurunan memdadak penghasilan susu. kenapa? sebab bila tak pam, maka tak de permintaan susu, badan kata.. ok susu tak perlu hasilkan banyak sebab baby tak perlukan susu banyak...

sebaliknya jika kita tetap mengepam walaupun hasilnya sedikit, badan akan kata " ok kena hasilkan banyak lagi susu sebab tak cukup untuk baby". walaupun siang hari tak dpt hasilkan susu sebab tak cukup air dan kalori, pada waktu malam, biasanya susu akan terhasil lebih banyak.... dan susu tetap ada walaupun kurang...
ini screenshot dari blog http://yatie-ahmad.blogspot.com/2012_09_01_archive.html

kita hanya usaha, tapi Allah jua yang menetapkan rezeki itu. maka, teruskan permintaan susu kepada badan dgn cara pam atau direct feeding dan jangan dilupakan jua usaha kerohanian.. mohon dimurahkan rezeki susu untuk anak kecil itu... Allah maha mengetahui..

walau macam mana pun, utk cukupkan stok susu baby especially ibu yg mcm saya, suka sediakan susu fresh utk raudhah... haruslah kita tingkatkan bilangan sesi mengepam pada malam hari yg kita cukup air, cukup kalori utk penghasilan susu.. saya sendiri mengepam pada waktu awal pagi sebelum menyediakan makanan bersahur. digalakkan mengepam 30 minit - 1 jam selepas makan.. sebab waktu tersebut penghasilan susu mmg banyak.. tapi biasanya digalakkan mengepam sebelah sahaja dan sebelah lagi utk direct feeding baby...

Salam sayang,

Mama FaizFarisFarah

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.*
 Jannah || Pengedar Shaklee Ulu Kinta, Ipoh, Perak || MALAYSIA & INDONESIA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan