Nak Dapat Harga BEST? Jom jadi ahli dengan saya

Hubungi saya

Nama: Nurul Jannah Bt Sulaiman
shaklee ID : 877171,
sms whatsapp : 0195701403
Fb : Nur Maawa
Page Fb: Pretty Raudhah (Vitamin)

Sabtu, 31 Mei 2014

GEMPAR!! MEALSHAKE SHAKLEE produk yg tak selamat!!!

Hari ni sebenarnya last day promosi buy6 free 1 utk mealshake shaklee.. ye lah kebiasaannya mmg SID akan promo lebih utk produk yg offer bulan tersebut.. dan biasa jugak lah fenomena FB sekarang ni org suka share perkara2 yg menarik tanpa usul periksa.. kekadang rasa macam info dipermain2kan. terutama pada yg bukan ahli(pakar) keep sharing perkara yang sendiri tak pasti. dan tak kurang juga fenomena kondem mengkondem perkara  yang kita tak tau hujung pangkal..

nak kata sentap? tak de sentap pun. cuma sekarang masa untuk saya ketengahkan hujung pangkalnya. masa untuk saya beritahu kebenarannya.

Mealshake shaklee adalah supplemen yg ramai dah tau untuk kanak-kanak.. terutama kanak2 yg picky eater, tak nak makan dan ada masalah sembelit, dan shaklee memang hasilkan mealshake ni untuk kanak-kanak namun ia juga sesuai utk diamalakan oleh orang dewasa.

secara ringkasnya mealshake ni adalah multivitamin dalam bentuk serbuk utk diminum:-
  • mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh badan utk tumbesaran yang sihat
  • merupakan sumber terbaik serat dan protein
  • membekalkan kalsium harian yang diperlukan badan
  • index glisemik rendah membuatkan glukosa dilepaskan secara perlahan-lahan dan teratur bagi kegunaan sel badan.
So kenapa kecoh sangat yang MEALSHAKE SHAKLEE ni tak selamat untuk kanak-kanak?

isu 1: MEALSHAKE ADA MALTODEXTRIN

ini adalah isu utama yang diketengahkan oleh pihak2 tertentu. korang tau tak apa maltodextrin tu? korang tau tak apa bahaya nyer maltodextrin tu?

Maltodextrin adalah bahan tambahan yang biasa digunakan dalam makanan yang diproses sebagai thickener atau filler. tapi hakikatnya maltodextrin adalah sejenis karbohidrat complex yang biasanya diekstrak dari beras, jagung, kentang, barli dan gandum. jadi maltodextrin ni bukannya bahan kimia yang dihasilkan dalam makmal atau kilang. ia diekstrak dari makanan asas kita. Ia memang biasa dijumpai dalam protein shake seperti mealshake sebab ia diperlukan untuk bekalkan glukosa dengan cepat kepada badan disebabkan sifatnya mempunyai index glimesik tinggi.

jadi betul la ia bukan makanan sihat sebabnya Indek Glisemik nya tinggi. Maltodextrin akan diserap dengan cepat oleh badan dan ditukarkan menjadi glukosa di mana jika tidak digunakan oleh sel badan, ia akan bertukar menjadi lemak. itu sahaja keburukan maltodextrin. makanya jika nak ambil makanan yang mempunyai kandungan maltodextrin yang tinggi, ambillah selepas anda bersenam kerana ketika itu badan anda memerlukan glukosa dengan cepa dan maltodextrin boleh bekalkan kepada tubuh anda.

isu 2 : KANDUNGAN GULA TINGGI

isu ini pula heboh diperkatakan sebab mealshake mengandungi 47.1g sugar yang mana ia adalah agak tinggi untuk kanak-kanak... woi nanti kena diebetes anak tu..
kikikiki.. 47.1g gula untuk setiap 100g mealshake sayang-sayang semua... serving size pun cadangkan cuma 34g je yang membawa cuma 16g gula. dan to all my dearest... sapa yang dpt konsultation dari kami, pasti tau berapa sebenarnya yang kami syorkan kepada anda untuk berikan mealshake tu kat anak2...

so yg ni kita boleh la renung-renung amik masa fikir jap... jangan melatah.. sebab org melatah mmg tak sempat nak fikir... dah habis melatah baru boleh fikir.

isu 3: TAK SESUAI UTK ANAK BAWAH 4-6 TAHUN

SID disalahkan sebab bagi konsultansi salah... kepada SID bgtau boleh bg kat anak2 1tahun keatas? why why why????? SID tak pegi belajar ke?
senyum semua SID :)))) hehehe belajar.. mesti la belajar bukan ikut suka2 je. shaklee tak pernah pun bagitau yang mealshake tu selamat untuk kanak-kanak bawah 4 tahun.. sebab serving size yang ditulis 34g tu mmg bukan untuk anak2 1 tahun - 3 tahun... 34g sehari tu untuk org dewasa dan anak yg dah sekolah sebab sistem penghadaman mereka dah pun matang dan berfungsi dengan baik...

oleh itu, jika anak umur 1 tahun ini pastinya tidak akan makan sama dengan anak2 yg dah sekolah. sistem penghadaman belum matang sepenuhnya jadi kita kena kurangkan pengambilannya. nak tau berapa banyak? sila lah bertanya kepada pengedar shaklee anda.

jadi apa pun.. kami2 SID ni tak pernah nak desak ibu-ibu berikan mealshake kepada anaknya. Jika rasa ia tak sesuai walaupun dengan penerangan ini, maka tinggalkanlah.. tunggu la hingga anak mencapai umur yang sesuai.. jika anda yakin, insya Allah ia mealshake adalah pilihan yang tepat utk kesihatan anak ada...

malshake mmg supplement utk anak2 saya. jadi ikutlah naluri ibu2 semua... semoga yang dah mula consume mealshake akan menerima khasiat yang baik2 sahaja daripadanya. Semoga Allah memberikan kesihatan yang baik utk kita semua dan ahli keluarga kita.. nak beli mealshake? meh pakat whatsapp saya ... insya Allah harga yang terbaik buat semua.


sumber asal: lifefit.my

Salam sayang dari MAMA faizfarisfarah



* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.*
 Jannah || Pengedar Shaklee Ulu Kinta, Ipoh, Perak || MALAYSIA & INDONESIA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan