Nak Dapat Harga BEST? Jom jadi ahli dengan saya

Hubungi saya

Nama: Nurul Jannah Bt Sulaiman
shaklee ID : 877171,
sms whatsapp : 0195701403
Fb : Nur Maawa
Page Fb: Pretty Raudhah (Vitamin)

Isnin, 9 Disember 2013

Kesihatan anak2 yang penting ♡♡

Assalamualaikum semua. Sorry mmg lama tak update blog sebab nak kena selesaikan jadual cikgu petang..ni pun masih lg belum siap.
Ececeh macam alasan je, macam alasan je. Hhuhuhu.

Disamping tu hujung minggu lepas menunaikan janji kepada anak2 utk bawa berjalan2. So alkisah nak cerita kat sini pasal kesihatan diorg la.. maklum la skrg ni musim hujan. Demam, batuk & selsema tu mmg dah macam best friend plak yer... huhu biasala ubat2an doktor mmg sentiasa ada, sebab ayah nyer jenis suka bg ubat ni. Bila dah dlm shaklee ni, mama plak yg risau kalau anak2 asyik makan ubat je. Huhuhu.  Syukur juga sbb dr zubaidi ada wat entry pasal ubat batuk dan selsema tu sebenarnya tak digalakkan utk kanak2.  Hehe biasa la manusia ni apa yg doktor cakap tu kita percaya sgt kan... hehhe

Jadinya, malam sebelum nak bercuti tu anak2 mula macam2 versi sakit diorg. Betul atau sengaja tu tak dpt dipastikan. Cuma mama pasti mmg diorg tak selesa ngan keadaan cuaca lembab ni. Abg ngah ngan sakit tekak, abg long dgn rasa nak demam, baby dgn mcm tersedak2 je. So mama risau ayah asyik nak bg makan ubat je. Awal2 pagi dah bancuh susu abg ngah ngan nutriferon + performance drink.  Tgh mamai minum susu mesti tak perasan.  Huhu ini budak sgt alert dgn makanan dia,  payah skit nak introduce ngan shaklee kat dia, ada je alasan. Yg abg long dah steady. . Bancuhan tu minum saja je. Tahniah la abg long, cam tu la abg long.

Lepas sarapan pagi, terus suruh dua2 abg ni vita c chew dan telan omega guard. Tp mcm biasa la, abg ngah memang tricky skit.  Abg long senang je " abg kunyah vitamin c ni pas tu telan omega ye.. terus minum air byk2 tau" seminit dah selesai ngan abg long. Abg ngah plak " abg kunyah vitamin c ni sekarang! Minum air byk". " masam la mama. Adik tak nak omega ye. Adik tak tau nak telan cam mana." isk byk plak alasan. Omega mama lubang kan dan curah dalam sudu nasi goreng pagi tu. Ermmm selamat!!

Esoknya kat percutian pun sama rutinnya. Kali ni omega dalam sudu nasi lemak.

Esoknya lagi, alamak dah terlupa nak curah dlm nasi sebab dia makan roti. So mama ingat boleh lepas la... pas curah dan bg dia makan... abg reject!!! Alahai anak bujang ni cerewet nyer... "abg ngah terasa sesuatu la mama dlm roti ni, abg tak nak la. Mama letak omega eeee!" Terkantoi mama. Ades.. kena cari trick lain la. Tp hari tu mama je la yg ngap roti tu. Lg pun abg ngah baru 4 thn so tak payah makan omega setiap hari.

Alhamdulillah. Sepanjang cuti diorg sihat dan bersemangat.  Mcm tak letih je. Hari ni ayah yg letih... org lain steady. Sbb ayah suka culas makan vitamin tapi tak culas makan ubat. Hehehe mama mmg culas makan ubat tp vitamin tak tinggal erk. At least mesti amik yg basic vita lea, b complex, vit c.

Jom sediakan omega utk anak2 kita. Utk diri kita sendiri jugak. Saya akan makan omega utk sakit2.  Kalau saya rasa lenguh badan sakit badan mmg omega dulu saya makan. Sebab saya selalu aloran darah tak lancar so kalau mkn omega Alhamdulillah aliran darah lancar dan sakit pun hilang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan